MŰSZAKI LEÍRÁS

1Kattintson ide a teljes műszaki leírás megtekintéséhez

Melléklet a Vállalkozói szerződéshez

MŰSZAKI LEÍRÁS
8600 SIÓFOK AKÁCFA UTCA, ZICHY MIHÁLY UTCA (HRSZ.: , 7846/8, , 7846/11) INGATLANOKON TÖBBLAKÁSOS LAKÓÉPÜLET KIALAKÍTÁSÁHOZ

Az Épület általánosan

Alapozás	Cölöpalapozás, vasbeton lemez alap.
Födémek	Monolit vasbeton födémek, lakásoknál a burkolat alatt lépésálló hangszigetelés és úsztatott aljzatbeton készítésével.
Vízszigetelés	Modifikált bitumenes vastaglemez, ill. PVC lemez csapadékvíz elleni szigetelés a tetőteraszokon, az erkélyeken és fürdőszobákban kent vízszigetelés
Falazat	Monolit vasbeton merevítő falazat, és pillér váz, 30 cm széles nútféderes falazó elemekkel, teljes felületen 10 cm vastag homlokzati hőszigetelő rendszerrel ellátva
Lépcsők	Monolit vasbeton szerkezetű lépcsők, füstmentes lépcsőházakban
Válaszfalak	10 cm-es válaszfal lapok
Lakáselválasztó falak	SILKA hang gátló tégla 20 cm vastagságban
Homlokzat	Dryvit jellegű hőszigetelő és felületképzési rendszer
Tetőszerkezet	Monolit vasbeton zárófödém, hőszigeteléssel, vízszigeteléssel ellátva, zöldtetőként illetve terasztetőként kialakítva
Elektromos rendszer	Védőcsőben vezetett rézvezetékes rendszer. Fogyasztásmérők központi helyen mérőszekrényben elhelyezve
Vízrendszer	Műanyag csőrendszer, az épület központi szűrővel ellátva
Szennyvíz	KG-PVC lefolyórendszer

KÖZÖS TERÜLETEK kialakítása

Folyosók

Épület bejárati ajtó	Elektromos zárral ellátott, üvegezett, 5 légkamrás műanyag ajtó, hőhíd mentes kivitelű nyílászáró.
Fal	Világos pasztellszínű diszperziós festés
Mennyezet	Fehér színű diszperziós festés
Padló	Gress padlólap, hálós fektetéssel

LAKÁSOK kialakítása

Bejárati ajtó	Többpontos zárral ellátott műanyag profil horganyzott acélmerevítéssel.
Külső nyílászáró	Modern, 3 rtg. hőszigetelő üvegezésű, műanyag ablakok és teraszajtók fix és bukó-nyíló kivitelben, fehér színben.
Belső nyílászárók	Utólag szerelhető laminált ajtó, kétrészes pántokkal, tömör kivitelben
Fal	Fehér színű diszperziós festés
Mennyezet	Fehér színű diszperziós festés
Melegburkolat	Laminált parketta 2.200 Ft értékben.

Padló hidegburkolat	Mázas gress vagy mázas kerámia padlólap, hálós fektetéssel, a megadott alapkínálatból bruttó 3.300 ft-ig a lakás ár magába foglalja. Ha a vevő által választott padlólap ár meghaladja az alap árat akkor a különbözet plusz költségként a vevőt terheli.

Fal hidegburkolat	Fürdőben 2,10 m-ig és a WC-ben 1,50 m-ig a csempeburkolat hálós fektetéssel a megadott alapkínálatból bruttó 3.300 ft-ig a lakás ár magába foglalja. Az ár tartalmazza a fugához hasonló színű műanyag profilokat. Ha a vevő által választott csempeburkolat ár meghaladja az alapárat, akkor a különbözet plusz költségként a vevőt terheli.
Lábazat	Hidegpadlónál: a hidegpadló anyagából max. 10 cm magasságban
	Meleg burkolatnál: burkolathoz hasonló színű előregyártott laminált szegőelem
Burkolatváltás	Szobák között burkolatváltó profil 4 színben
Teraszburkolat	Mázas gress vagy mázas kerámia padlólap, hálós fektetéssel, a megadott alapkínálatból bruttó 4.000,- ft-ig a lakás ár magába foglalja. 

Ablakkönyöklő	A műanyag nyílászáró részeként, azonos anyagból, fehér színben
Szaniterek	A WC-t fehér színben, fehér műanyag ülőkével és nyomógombal, 40.000 Ft értékben
	A 45 cm-es falra szerelhető fehér színű mosdó 15.000 ft-ig, a 60 cm-es 25.000.- Ft-ig, Grohe csapteleppel a lakás ár magába foglalja. Ha a vevő által választott mosdó ár meghaladja az alapárat, akkor a különbözet plusz költségként a vevőt terheli.
	A kádat és a Grohe csaptelepet bruttó 60.000,- ft-ig a lakás ár magába foglalja. Ha a vevő által választott kád vagy csaptelep ár meghaladja az alapárat, akkor a különbözet plusz költségként a vevőt terheli. Fürdőszobában mosógép csatlakozási pont kiépítése.
	A lakásokban 1 db fehér színű akril zuhanytálca 90x90-es méretben valamint 1 db fix zuhanyfalat, Grohe zuhany szettel bruttó 60.000,- ft-ig fix üveg zuhanyfallal a lakás ár magába foglalja.
Fűtés	A lakások egyedi fűtését 1-1 levegő-víz hőszivattyú biztosítja. A lakások hűtését-fűtését mennyezeti hőleadók biztosítják. Fürdőben egységes fehér, szabályozható törölközőszárítós radiátor.
Szellőzés	A konyhában a páraelszívó berendezéshez és kamraszekrényhez bekötési lehetőséget biztosítunk (100mm átmérőjű csőcsonk az akna falában). Vevői igény szerinti belső átalakítás esetén a bekötés gépészetileg nem minden esetben megoldható. A WC-ben és a fürdőben központi ventillátoros elszívást biztosítunk.
Világítás	Lámpákhoz kiállás a mennyezeten (a lámpák nem tartozékai a lakásnak), a nappali szobában csillárkapcsoló. Kapcsolók Legrand Cariva típusúak vagy azonos minőségű, fehér szerelvények.
Dugaszoló aljzatok	Dugaljak Legrand Cariva, vagy azonos minőségű fehér szerelvények
A dugaljak, lámpa-, és egyéb elektromos kiállások terv szerint készülnek, elhelyezésük és számuk adott. Csak opcionálisan, felár ellenében módosíthatók az épület készültségének függvényében, a műszaki egyeztetésen megadott határidőig. 
Riasztórendszer	Minden lakásban riasztócsövezés készül, a riasztórendszer kiépítése opcionális.
Kaputelefon	Kaputelefon kiépítése az épület kerítés kapujánál és hozzá tartozó elektromos zár, a lakásban beltéri kézi beszélő kiépítése.
Gyengeáram	Kábel TV hálózat kiépítése szobánként egy, de összesen lakásonként maximum 4 db vételi hellyel készül, az elektromos terv szerint meghatározott helyen. Telefonhálózat kiépítése szobánként egy csatlakozási ponttal, az elektromos terv szerint meghatározott helyen. A kábel TV- és telefonhálózat végberendezéseket nem tartalmaz, a szerződéseket egyedileg kell megkötni.

Erkély és a lakáson kívüli területek fagyálló gress burkolata, falburkolata, felületképzése nem választható, egységes. Minden lakás egyedi hidegvíz- és villanyórával rendelkezik, a mérés a közös közlekedőkben elhelyezett mérőszekrényekben történik.

VEVŐK által térítésmentesen választható anyagok, szolgáltatások
		
Belső ajtó	Színe a megadott színmintából
Meleg burkolat	Laminált parketta a megadott alapkínálatból
Padló hidegburkolat	Padlólap színe a megadott alapkínálatból. Fuga színe a megadott mintákból
Fal hidegburkolat	Csempe színe a megadott alapkínálatból, fürdőben és WC-ben. Fuga színe a megadott mintákból.
Szaniterek	Kád helyett zuhanytálca szerelése, a módosítási határidőig

VEVŐK által térítés ellenében választható anyagok, szolgáltatások

Belső ajtó	Mélyen üvegezett (3/4 üvegezésű) kivitelű ajtólap
Fal	Egyéb pasztellszínek a megadott színskálából. A telített, sötét színek kivitelezését nem tudjuk vállalni.
	(A színezés független megállapodás alapján kerül elvégzésre, ebben az esetben Építtető nem vállal semmiféle garanciát az esetleges utólagos javítások esetén a javítás színének azonosságára, garanciális – nem a színezés minőségét érintő – javítások esetén sem, melyet Lakó tudomásul vesz.)
Meleg burkolat	Laminált parketta kizárólag a megadott extra kínálatból
	Szalagparketta kizárólag a megadott extra kínálatból
	Más típusú meleg burkolat beépítését nem tudjuk vállalni
Padló hidegburkolat	Egyéb padlólap kizárólag az Építtető által meghatározott extra kínálatból (az alapkínálaton kívül). Vevő által hozott burkolat beépítését nem vállaljuk. Díszcsík, egyéb minta elhelyezése az Építtető által meghatározott kínálatból Diagonál fektetés
Fal hidegburkolat	Egyéb falicsempe az Építtető által meghatározott extra kínálatból (az alapkínálaton kívül) Díszcsík, bordűr, egyéb minta elhelyezése az Építtető által meghatározott kínálatból Diagonál fektetés
Szaniterek	Extra kád vagy zuhanykabin beépítése kizárólag az Építtető által meghatározott beszállító kínálatából
	Hidromasszázs kád szerelése kizárólag az Építtető által meghatározott beszállító kínálatából. Zuhanypanel szerelése kizárólag az Építtető által meghatározott beszállító kínálatából
Biztonságtechnika	További mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, üvegtörés-érzékelők kiépítése
Gyengeáram	Kábel TV jel 5 vagy ennél több vételi hely esetén, amennyiben Vevő ki akarja ezeket használni (5 vagy ennél több TV-t fog működtetni). Ilyen esetben lakás erősítő és többlet elektromos kiállás felszerelése szükséges. További telefon csatlakozási pontok kiépítése, Csatlakozási pontok tervtől eltérő helyre való kiépítése.

A felsorolt anyagokon kívüli anyagválasztásra nincs mód, a Vevő által hozott anyagokat nem áll módunkban beépíteni.

A vevő kérésére elmaradó anyagok (alap-burkolatok, alap-szaniterek, berendezések, stb.) és munkák nem kerülnek a lakás árából levonásra, illetve más munkákkal vagy anyaggal való kompenzálásra.

MÓDOSÍTÁSOK kezelése

Az Eladó a Vevő részére legkésőbb az épület szerkezetkész állapotának elérésekor megjelöli a kivitelezés azon tárgyköreit, amelyek esetében a Vevő kivitelezéssel vagy anyagfelhasználással kapcsolatos eltérő igényeit módosítási javaslatok útján érvényesítheti azzal, hogy adott tárgykör esetében a Vevő egy alkalommal és legfeljebb az Eladó által meghatározott határideig kezdeményezhet módosításokat, amely módját és feltételeit Felek a jelen műszaki leírásban rögzítik. 

A módosítások megvalósításának a jelen műszaki leírásban rögzítetteken túl az is feltétele, hogy a Vevő a módosításokat a jelen műszaki leírásban foglaltak szerint és megfelelő határidőben terjesztette elő, a módosítás költségeinek feltétlen megfizetését vállalja, a módosításokat Eladó jóváhagyja. 

Az ügyfeleknek egy díjmentes alkalom áll rendelkezésére a műszaki tartalom véglegesítéséhez. Ezen az adásvételi szerződés megkötésekor kézhez kapott lakás alaprajz alapján ismertetjük a lakás műszaki paramétereit, lehetőséget biztosítunk az általunk kínált anyagok kiválasztására.

A vevői igények alapján Építtető megadja az árajánlatot (a térítés ellenében történt módosítások esetén). Az árajánlatot Vevő az egyeztetés végén, de legkésőbb 72 órán belül írásban (személyesen, vagy faxon az árajánlat aláírásával) fogadhatja el. Amennyiben Vevő nem nyilatkozik fenti határidőn belül, úgy az Építtető fenntartja a jogot, hogy a lakást az eredeti tervek szerint építi meg.

Amennyiben Vevő lakásába extra hidegburkolatokat (pl. díszcsík, extra elem, alapkínálatba nem tartozó lapok, stb.), illetve extra szanitereket (egyedi wc, mosdó, fürdőkád, zuhanyzó, stb.) és csaptelepeket választ az Építtető által meghatározott beszállító kínálatából, úgy rendelését a műszaki egyeztetésen, illetve a megadott hidegburkolat- és szaniter stúdióban, a műszaki egyeztetést követő 72 órán belül megteheti. Amennyiben Vevő nem nyilatkozik fenti határidőn belül, Építtető fenntartja a jogot, hogy a lakásba az alapkínálatból általa megadott burkolatokat, alap-szanitereket, alap-csaptelepeket építse be. 

A Vevő által elfogadott árajánlatot, az elfogadástól számított legkésőbb 8 napon belül egy összegben kell befizetni. Vevő és Eladó rögzítik, hogy a műszaki árajánlatban szereplő összeg nem része a lakás vételárának. A befizetés elmulasztása vagy esetleges késése a kért változtatások figyelmen kívül hagyását jelenti.

Amennyiben a műszaki egyeztetésen nem sikerült minden választást és módosítást véglegesíteni, úgy rendkívüli esetben Építtető biztosít egy második alkalmat is 40.000,-Ft bruttó rendelkezésre állás befizetése esetén, ahol az ügyfeleknek még lehetőségük van további módosítási igények megadására, egyeztetésére. További egyeztetés csak előzetesen megbeszélt időpontban lehetséges, mely egyeztetések költsége bruttó 40.000,-Ft alkalmanként. Építtető csak a műszaki egyeztetéseken kért, annak jegyzőkönyvében szereplő módosításokat veszi figyelembe, a szóban, faxon és e-mailen érkező kéréseket nem fogadja el. Olyan módosítás esetén, mely a lakás áttervezését igényli (fal helyének változtatása, falak törlése-építése-módosítása, szaniterek, fürdőszobai és konyhai berendezések helyének megváltoztatása, elektromos szerelvények helyének egyedi megadása, stb.) az áttervezés költsége alkalmanként bruttó 50.000,-Ft a fenti konzultációs díjakon felül. Olyan módosítás esetén, mely az építési engedélyezési terv módosításával jár, és Eladó vállalja ezt a módosítást, (szobaszám-változás, egész szoba félszobává alakítása, félszoba egész szobává alakítása, helység funkciójának módosítása, stb.) az áttervezés költsége bruttó 250.000,-Ft a fenti konzultációs díjakon felül. Építési engedélyezési tervmódosítást igénylő átalakítást Eladó csak az általa megadott határidőig tud megvalósítani.

Burkolatszínek kiválasztása, fugaszínek, belső ajtószínek, kilincsszín, burkolatváltó profilszín, válaszfal-módosítás, gépész- és elektromos módosítás, áthelyezés (kád, mosdó, mosógép, tűzhely, mosogató, hűtőgép, TV és telefoncsatlakozó áthelyezése), stb. csak e határidőig lehetséges. Minden későbbi átalakítás a lakás átadási határidejének 90 nappal való eltolásával, valamint bontási és javítási többletköltséggel jár. A végleges műszaki tartalom írásban történő leadásának határidejét Építtető legkorábban a szerződéskötéskor, de megfelelő időtartam biztosítása mellett hozza az ügyfél tudomására.

A műszaki egyeztetéseket csak előre megbeszélt időpontokban tudja építtető elvégezni. Az időpont egyeztetés az Eladó kezdeményezésére történik, melyről a felek kölcsönös megegyezés alapján döntenek.
A megadott határidő utáni módosításokat (mind többlet, mind visszavonás esetén) nem áll az Építtető módjában elfogadni. Építtető felhívja az ügyfél figyelmét, hogy a lakás átadása után elvégeztetett átalakítás a garancia teljes, vagy részbeni elvesztését jelenti.

Az ÉPÍTÉS szemrevételezése

Építtető a lakásokat ellenkező megállapodás hiányában kulcsrakész állapotban adja át a Vevőknek a fent leírtak alapján megállapodott műszaki tartalom szerint. Az építkezés megtekintése (bejárása) kizárólag az Eladó megbízottjával történő egyeztetést követően, annak kíséretében lehetséges, az ügyfél saját felelősségére. Eladó egy alkalommal 1 órás alkalmat biztosít Vevő részére, megvásárolt lakásának megtekintésére. Felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy a kivitelező és a biztonsági szolgálat (őrség) szigorú rend szerint engedi meg a munkaterületre való belépést, amely nem udvariatlanságból, hanem baleset- és munkavédelmi szempontok miatt, minden törvényes módszerrel megakadályozza az előre be nem jelentett látogatók bejutását.
A módosítások kezelése során rögzített részhatáridőket (pl. hidegburkolat megrendelésének aláírása a beszállítónál) és az építés szemrevételezésének időpontját ügyfeleink érdekében, a folyamatok előre meghatározott mód szerinti intézése érdekében hozzuk előre ügyfeleink tudomására, és kérjük azok következetes betartását.

Az építkezés során az Eladó, illetve a kivitelező jogosult a műszaki leírásban foglaltaktól eltérő anyagokat beépíteni. Amennyiben az eltérő anyag a műszaki leírásban foglaltakkal legalább megegyező vagy legalább azonos minőségi osztályba tartozik és legalább azonos használati értékű úgy a Vevő erre sem a birtokbaadáskor, sem a későbbiekben az Eladóval szemben semmilyen igényt nem alapíthat. 

Az Eladó és a Vevő rögzítik, hogy az adásvételi szerződés mellékleteiben meghatározott lakás alapterületek burkolat és vakolat nélkül, lakást határoló faltól-falig értendők, a kivitelezés során esetlegesen jelentkező legfeljebb 5% mértékű eltérés miatt a Vevő külön igénnyel fellépni nem jogosult, míg az ezt meghaladó mértékű alapterület eltérés esetén a Szerződő felek az 5%-ot meghaladó részt a lakásnál bruttó 250.000,- Ft/m2, elszámolási áron számolják el egymással. Az Eladó és a Vevő rögzítik, hogy más ingatlanelemnél (erkély, terasz, garázs, tároló elszámolás nincs. 

Abban az esetben, ha Vevő az építkezés folyamán olyan műszaki módosításokat igényel, amelyek elvégzése az ingatlan műszaki átadásának határnapját érinthetik, úgy a műszaki átadás-átvétel határideje ezen határidő-módosulással automatikusan meghosszabbodik.

Amennyiben a műszaki átadás-átvétel során felek a jegyzőkönyvben megállapítják, hogy az ingatlan olyan hibákkal, hiányosságokkal rendelkezik, amely az ingatlan rendeltetésszerű használatát nem befolyásolja, úgy Eladó ezeket a jegyzőkönyvben megállapodott határnapra köteles kijavítani/pótolni, és a Szerződő felek az ingatlant átvettnek tekintik. 

Amennyiben a műszaki átadás-átvételi eljáráson felek a jegyzőkönyvben megállapítják, az ingatlan olyan hibákkal, hiányosságokkal rendelkezik, amely miatt az adott ingatlan rendeltetésszerű használatát kizárja, úgy Eladó a hibajavítást a lehető legrövidebb időn belül, a jegyzőkönyvben vállalt határnapra köteles elvégezni.

Beruházó fenntartja magának a jogot, hogy a konyhai berendezések, valamint vizes helyiség szaniterei tekintetében, a kivitelezés folyamán, a honlapon lévő tervhez képest változtasson a helyiségen belüli elhelyezésen.


FIZETÉSI ÜTEMEZÉS

10% foglaló 90% birtokba adáskor
Az ütemezés változtatásának jogát fenntartjuk!

Ügyvédi munkadíj 0,5 % + ÁFA melyet a lakás vásárlója fizet meg.

Dr. Bimbó Róbert

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS MINTA